Yu Yuan

eller Yu Garden som den heter på engelska. Fick veta idag eller har egentligen inte reflekterat över det att man , när det är översatt till engelska skriver Yu yuan garden när yuan på mandarin betyder trädgård 🙂

Hur som helst , i onsdags trotsade jag regnet och gav mig iväg på en planerad promenad i trädgården och närliggande templet tillsammans med Spencer Dodington. En härlig amerikan som bott i Kina nära 20 år. Han berättar om art deco som är hans förkärlek men också historier bakom bland annat byggnader och så.

Vi möttes utanför ”old town” som området heter där trädgården ligger. Här är det , trodde man gamla byggnader och kinesiska affärer.  Men Spencer berättade att byggnaderna är bara ca 15 år gamla.  Hit åker kineser för att handla, turister för att uppleva.

Yuyuan Garden är en berömd klassisk trädgård belägen i Shanghai. Den avslutades 1577 av en statstjänsteman  som heter Pan Yunduan. Yu på kinesiska betyder glädjande och tillfredsställande, och denna trädgård var speciellt byggd för Pans föräldrar som en plats för dem att njuta av en lugn och lycklig tid i sin ålderdom.  Yuyuan Garden upptar en yta på 20.000 kvadratmeter . Men den lilla storleken inte en representant för attraktionerna i trädgården. De paviljonger, hallar, stenpartier, dammar och kloster alla har unika egenskaper.  Bland sevärdheterna inne i trädgården finns ett ginkoträd som är över 400 år gammalt. På kinesiska kallas trädet baiguo vilket betyder vit frukt. Ytterligare en berömd sevärdhet i trädgården är ”den utsökta jadestenen”, detta monument sägs vara utmejslad av vattnet från en närliggande sjö. Trädgården omges av en mur med drakar så det går inte att se in i den utan att betala inträde.

Utanför murarna finns en mycket speciell bro som kallas ”de nio krökarnas bro” eller på kinesiska Jiu Qu. Formen på bron skulle hindra onda andar att ta sig över den. På bron är det en ständig trängsel av människor, det är i stort sett omöjligt att fotografera endast bron, det rör sig alltid någon person i bilden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s