Sorglig historia

Förra veckan var det dags. Igen ! Att åka tåg till Nanjing Massacre Museum. Jag åkte tillsammans med SEA ( shanghai expat association) en förening här i Shanghai med deltagare från hela världen. Förra året satte jag upp mig som volontär och sedan dess åker jag med daytrips 2 gånger i månaden till stora och små ställen runt om Shanghai.

I december 1937 genomfördes en oerhört grym massaker i Kinas dåvarande huvudstad Nanjing. Över en kvarts miljon människor förnedrades, våldtogs, torterades och mördades av japanska ockupationstrupper. Det var en brutal slakt i samma kategori som massmorden i Hitlers Tredje rike eller Stalins Sovjet. Kina fick aldrig någon ursäkt. Och i västvärlden har händelsen varit relativt okänd.  En fasansfull massaker pågick under sex veckor då över 200 000, mestadels civila, kineser mördades, våldtogs och lemlästades.Mitt i all fasa bildade en grupp obeväpnade västerlänningar en säkerhetszon där de tog emot och räddade livet på omkring 250 000 kineser.

I den mycket utförliga och väldigt intressanta utställningsdelen i minneshallen finns massor av information, vittnesberättelser, föremål, fotografier osv. Faktaredogörelser blandas med personliga berättelser, det är stillbilder, rörliga bilder, ljud, modeller, texter. En mycket intressant och snyggt gjord utställning om en fruktansvärd händelse! Hela minnesplatsen är för övrigt väldigt vacker och vördnadsfull.

 

1997 kom Iris Changs The Rape of Nanking ut i USA. Den gick direkt in på bestsellerlistorna och sålde i över en halv miljon exemplar. År 2004 tog Iris Chang sitt liv, 36 år gammal.

»Denna bok skrevs med George Santayanas odödliga varning i åtanke: Den som inte minns det förgångna är dömd att upprepa det.»

Här är en länk till en film / dokumentär om Nanking

Puss och kram E

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s