Vårdagjämning

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig. Dag och natt blir like långa och det går mot att dagen blir längre and natten. Helt fantastiskt ju.

20 mars 2014 , klockan 16.57 . Då är det vårdagjämning i Sverige 🙂 Grattis !!

Dags att gå mot ljusare tider .

 

Den traditionella kinesiska kalendern bygger alltså på månens gång. En ny månad börjar vid nymåne och den femtonde dagen är det alltid fullmåne. Men kalendern har också anknytning till solen. Eftersom ”månåret” är drygt tio dygn kortare än ”solåret” behöver vi en extra månad vartannat eller vart tredje år. Den extra månaden läggs till så att vårdagjämningen alltid infaller under den andra månaden och höstdagjämningen under den åttonde månaden.

Chun Fen (vårdagjämningen ) , Dag och natt är återigen lika långa och vi är inne i den andra månaden. Regn under vårdagjämningen är lyckobringande och ger hälsa .

Vår- och höstdagjämningen är två av de tjugofyra jie, eller ”solstånden”. Dessa ”solstånd” infaller var femtonde dag under hela året och ger vägledning om vad som är att vänta. Vissa väderfenomen under dessa dagar berättar om hur vädret kommer att bli, om skörden blir god eller mager, och om framtiden blir gynnsam eller svår. Datum kan variera med en dag mer eller mindre.

 

puss och kram E

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s