PISA

Idag när jag läste Shanghai Daily såg jag på första sidan att återigen var Shanghais studenter bäst i världen i  matematik, naturvetenskap och läsförståelse.  PISA, Program for International Student Assessment är en mätning av OECD som studerar 15-åringars kunskaper inom matematik, läsförståelse och naturvetenskap.

Det är 6 400 studenter från 155 olika skolor i Shanghai.  Man tror att det är ca 500 000 ungdomar världen över som deltar i PISA. Sudenterna fortsätter att överglänsa sina västerländska motsvarigheter,

För svensk del var resultatet mycket dystert: de svenska elevernas resultat försämrades kraftigt i matematik, naturvetenskap och läsning jämfört med Pisa 2009.I Sverige diskuteras det mycket kring detta och alla vill satsa mer pengar på skolan. ” Frågan alla ställer sig är naturligtvis varför en måttlig försämring för de svenska eleverna övergått i ett smärre ras. Kanske har svensk skola vant sig vid mediokra resultat, resonerar Ulf Fredriksson, docent i pedagogik vid Stockholms universitet:– Det är möjligt att dåliga resultat föder sämre resultat. Både lärare och elever vänjer sig vid en lägre nivå.”

Shanghais utbildningssystemet satsar på lärare genom att erbjuda utbildning och höga löner.Mycket av  framgången  är att eleverna är engagerade i lärandet. Föräldrarna, eleverna, samhället är engagerade i att se sina barn lyckas.

Shanghai studenter rapporterade i genomsnitt 13,8 timmar varje vecka som de använder att  för att göra sina skoluppgifter, den högsta och nästan tre gånger den genomsnittliga 4,9 timmar.

Intressant !

Love E

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s