Copy Rights !?

Vill du besöka Paris och Venedig på samma eftermiddag ? Det kan du göra i Kina!

Alla vet att Kina kopierar. De lever efter motto Copy Rights 🙂  Allt från kläder, bilar och nu till och med städer och platser runt om i världen. Läste på en blogg att det finns en en kopia av  Tower Bridge i London, som finns i staden Suzhou. Minst tre kopior av Eiffeltornet som står runt om i Kina, en kopia av det franska Chateau de Maisons-Laffitte, Kinas eget Venedig, en direkt kopia av Vita Huset i Washington, men även lite enklare konstruktioner  som av det berömda Stonehenge i England.

Dock nöjer sig inte Kineserna med att bara bygga kopior av enstaka hus som är placerade runt om i landet. Staden Tianjin i norra Kina, har nu blivit bulldosrad och cementerat för att skapa en replika av Manhattan. Den skall innehålla ett Rockefeller- och Lincoln center, men även Hudson River. Detta enorma bygge, på 3,86 miljoner kvadratmeter och med en kostnad på ca 200 miljarder RMB, skall bli klart 2019 och bli ”The largest single financial center of the world”.

I staden Huizhou( norr on HongKong) byggs det en direkt kopia av den österrikiska staden Hallstatt. Hallstatt är med på Unescos världsarvslista, med ca 800 personer boende där. Kopian kallas Hallstatt Villa Zone. I början var folket i Hallstatt bedrövade men när de sedan insåg hur mycket publicitet det fick  sa borgmästaren att  det var smickrande och bra för staden om de kineser som i framtiden besöker det kinesiska Hallstatt, även vill se originalet.

I Shanghai finns Sigtuna stad kopierad bredvid Lake Malaren 🙂

Hittills har västerländska arkitekter varit mer eller mindre smickrade av att kineserna kopierar deras byggnader men på senare tid har tonen varit annorlunda. Västerländska arkitekter har försökt stämma de kinesiska byggbolagen, men med mindre lyckat resultat. Detta är först och främst för att  kampen emot de statligt ägda byggnadsbolagen i Kina, som gör mer eller mindre som de vill då de har staten bakom sig.

Lite av att om inte Kina kan komma till världen så får världen komma till Kina 🙂

Men övriga världen kopierar Kinas städer och platser : Australiens största turistattraktioner, i Wyong Shire, cirka 80 kilometer norr om Sydney. Där ska man bland annat skapa en kopia av öppningen till Beijings Förbjudna stad, i naturlig storlek. Dessutom har man planerat för ett niovåningars tempel, med en gigantisk Buddha inuti. Det blir också en ministad, formad utifrån kinesiska vattenstäder. Sådeså 🙂

Vet du fler städer och platser som är kopierade ? Tycker du att det går för långt när hela städer blir kopierade ?

Love E

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s