Pärlor

Det finns 2 olika sorts pärlor. Äkta pärlor  och odlade pärlor.

Äkta pärlor bildas i musslor, men av de många olika sorters musslor som finns, är det endast ett fåtal som kan producera pärlor. De bildas när något tränger in i musslan och irriterar den, t ex en parasit av något slag. För att skydda sig börjar musslan bilda en s k pärlsäck av pärlsubstans, som till största delen består av kalciumkarbonat, och så bildas en pärla.

Odlade pärlor är  också en naturprodukt, fast de har fått lite hjälp av människan. Man placerar en rund pärlemorkula inne i musslan tillsammans med en bit mantelvävnad från en annan mussla. Det är viktigt att lite mantelvävnad kommer med eftersom det är den som gör att pärlsubstansen bildas.

Sedan planteras musslorna ut i vattnet och ligger där i minst 2 år

I fabriken sorteras pärlor efter storlek och utseende

Det finns rosa, gröna, gula, bruna, blågrå och svarta pärlor. Det finns ett ganska lätt sätt att skilja på imitationer och odlade pärlor. Eftersom odlade pärlor är uppbyggda med tunna lager som överlappar varandra, som ett kålhuvud ungefär, känns de sträva om man gnider dem mot varandra. En imiterad pärla har däremot en alldeles jämn och glatt yta.

Love E

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s