Left overs

Visst är det hemskt att tänka sig att  som kvinna, att ha ett bäst-före-datum ? Här i Kina är det så.  I Kina  är det ofta ogifta kinesiska  kvinnor fyllda 27 år och uppåt som ofta kallas för  ” left overs” fritt översatt från kinesiska ordet “sheng nü”.  Eftersom det finns fler män än kvinnor i Kina är det lätt att tro att det skulle vara extremt lätt för varje kvinna att kunna hitta en partner av det motsatta könet, men en grupp har ändå svårt att hitta en livspartner och hamnar i facket för leftover women. Ofta är det välutbildade kvinnor med välbetalda jobb och höga ambitioner som tenderar att hamna i denna kategori.

Hur kommer det sig att det blir så här då ?  Man kan hitta ett slags svar i konfucianismens patriarkaliska syn på samhället och hur detta tankesätt satt sin prägel på Kina och kinesiskt tänkande genom historien. Kinesiska män föredrar att gifta sig ”nedåt” när det gäller både ålder och utbildning, antingen skrämmer framgångsrika kinesiska kvinnor iväg männen eller så försöker mer traditionella män övertala dem att lämna sina karriärer till förmån för att sköta det gemensamma hemmet. Ibland har det uttryckts att så kallade ”A-quality men” letar efter ”B-quality women”, att ”B-quality men” vill ha”C-quality women” osv. och i med detta blir det då ”över” en grupp välutbildade och framgångsrika ”A-quality women”.

Det viktigaste som finns för  folket i Kina är att gifta sig. Pressen  från samhället, och inte minst från föräldrarna att gifta sig  är stort och  det går inte att ta miste på när man bor här , där det överallt görs reklam för brudklänningar, vigselringar och bröllopsmässor.

Man kan ju fundera över det här med att kvinnor har ett bäst-före-datum. Hemska tanke om man ser hur det är i Sverige, där trenden är att gifta sig och skaffa familj efter 30 års ålder. En kines svarade en gång på frågan om varför det är så här . Att det var någonting i stilen med ”män blir ju inte gamla lika snabbt.” Männen kan ju vara 40 bast och mer åtråvärda än någonsin, medan kvinnan måste vara hemma och skämmas. Så himla dumt.

 

Love E

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s