Kinesiska helger

Som alla kanske förstår firas inte påsk och jul och midsommar mer än av oss svenskar här i Kina. De har sina egna helger.

Först ut är :

Det kinesiska nyåret/Vårfesten är den viktigaste högtiden och traditionen är mer än tre tusen år gammal. Det är då som alla familjemedlemmar om möjligt samlas, vanligen i föräldrahemmet. Det är då som Kinas totala transportsystem – tåg. bussar, flyg – fylls till bristningsgränden av alla som jobbar eller studerar på annan ort. Det är då som miljontals hårt arbetande migrantföräldrar i städerna får träffa deras enda barn hos mor- eller farföräldrarna för första gången sedan förra nyåret. Vårfesten inleds med nyårsafton och nyårsdagen, den första dagen av den första månaden enligt månkalendern – vilken infaller någon gång från senare delen av januari fram till mitten av februari – och avslutas med lyktfesten. De första dagarna av vårfesten är de viktigaste, men man brukar fira ett par veckor och anställda ska få åtminstone sju dagars ledighet.Det var det strax före nyåret som köksguden eller spisanden (Zao Jun) begav sig till andevärldens härskare, Jadekejsaren, för att rapportera om familjens leverne. För att försäkra sig om en positiv rapport offrade man till köksguden och smetade honung på hans läppar för att han skulle bli len i munnen när han avlade sin rapport. Förutom att smickra köksguden brukar man fyra av smällare för att skrämma iväg onda andar. Oavsett hur mycket man i modern tid trott på onda andar har man flitigt brännt av mängder med smällare tills myndigheterna för en del år sedan förbjöd smällare i de större städerna; det hade blivit för många skadade och för många bränder.

Lyktfesten infaller på första månadens femtonde dag (februari eller mars). Denna högtid har ett buddhistiskt ursprung och kom till Kina för omkring två tusen år sedan under Han-dynastin (206 f.Kr. – 220 e.Kr.). Man hänger upp röda lyktor, utomhus och inomhus, ordnar drakdanser, fyrverkerier etc.

Qingming infaller i början av april, 104 dagar efter vinstersolståndet och markerar den tid på året då temperaturen stiger och nederbörden ökar – en avgörande period i alla jordbrukssamhällen. Det är också en högtid då man besöker gravarna och offrar mat till avlidna släktingar. Qingming är således både en glädjens och förväntningarnas helg inför den varmare årstiden och en sorgens och hågkomstens högtid för de döda.Den kallas också för Thomb sweaping days.

Drakbåts-festen infaller under den femte månades femte dag (vanligen i juni) till minne av Qu Yuan (ca 340-278 f.Kr.), en minister och poet i riket Chu i centrala Kina. Qu Yuan försökte förmå Chu-kungen att stärka försvaret inför hotet från Qin-riket i väster (Qin var det rike som några decennier senare, år 221 f.Kr., enade Kina genom att besegra alla andra riken, varpå kungen av Qin blev Kinas förste kejsare, Qin Shi Huangdi).Qu Yuan motarbetades emellertid och förvisades från huvudstaden. När han senare fick veta att Qin erövrat huvudstaden i Chu, Ying, dränkte han sig genom att hoppa i floden Miluo omfamnande en stor sten. Men först skrev han en lång dikt, Klagosång över Ying.Byborna ska ha rott ut med sina båtar i sjön för att rädda Qu Yuan, men de kom för sent. Istället slog de med årorna på vattnet för att skrämma iväg onda andar från Qu Yuan och slängde ut ris i vattnet för att fiskarna skulle äta av riset istället för av hans kropp. En gammal läkare ska också ha hällt vin i floden för att berusa fiskarna.Till minne av bybornas försök att rädda Qu Yuan började man ordna drakbåtstävlingar varje år på hans dödsdag.

Månfesten infaller på åttonde månadens femtonde dag, under september eller oktober. Det är en gammal tradition, förmodligen äldre än tre tusen år.Under månfesten njuter man av den vackra fullmånen – om den syns genom all förorenad luft – och äter runda och mättande månkakor. Sådana månkakor kan köpas i mängder av lyxiga förpackningar och är mycket populära som presenter.Det finns olika populära berättelser – En av dem handlar om hjälten Hou Yi som i den mytiska forntiden räddade jorden och människorna från att torka ihjäl på grund av det intensiva ljuset och värmen från de tio solar som då skulle ha cirklat runt jorden. Hou Yi steg upp på toppen av Kunlun-bergen i västra Kina och sköt med hans pilbåge ner nio av solarna.Hou Yi hade också en vacker och godhjärtad hustru, Chang E, som han var mycket förälskad i. En dag råkade han möta himlens kejsarinna, Wangmu, som gav honom en dryck som omedelbart skulle föra honom till himlen och bli odödlig om han drack av den. Men Hou Yi ville inte skiljas från Chang E, så han gav henne drycken för att tills vidare förvara den.Men en mindre godhjärtad man, Peng Meng, råkade se vad det var Chang E gömde och en dag när Hou Yi var borta trängde sig Peng Meng med svärdet i handen in till Chang E för att tvinga henne att ge honom den åtråvärda drycken. När Chang E insåg att hon inte kunde försvara sig mot Peng Meng svalde hon istället själv drycken varpå hennes kropp lättade från marken och hon flög upp till himlen.När Hou Yi på kvällen återvände hem och fick veta vad som hänt överväldigades han av sorg. Han vände sig mot natthimlen och ropade på Chang E och då fann han att månen lyste extra starkt och på dess yta såg han en skugga som liknade hustrun.Hou Yi försökte förgäves nå månen, istället dukade han upp ett bord med sötsaker för Chang E och när folket hörde talas om det hela gjorde de detsamma. Det är förmodligen de månkakorna som vi idag kan njuta av under fullmånen.

Thats all folks 🙂

Love E

 

 
 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s