Sverige, ett föregångsland?

Sveriges energiminister gjorde ett besök i Beijing och pratade sig varm om Sverige som ett föregångsland, den svenska modellen när man pratar om internet.

I Sverige tittar snart ingen på TV längre, vi använder istället internet för att tillfredsställa vårt kulturella behov. Ja, i Sverige så har vi till och med kommit så långt att vi inte använder CD-skivor längre; alla lyssnar istället på Spotify.

Kan tänka hur tankarna gick hos åhörarna: ”Sverige och Kina är visst mer lika varandra än vad jag först trodde ändå, svenskarna gör ju precis som vi!”För utvecklingen av internet i Kina har gått, och fortsätter gå, fantastiskt snabbt. Snabbare än i Sverige, skulle jag vilja påstå.

Kinesiska Taobao , världens största e-handelssajt, omsätter mer än eBay och Amazon tillsammans.

Kinas mesta mikroblogg Sina Weibo är minst lika stor i Kina som Twitter är globalt.

Det finns visserligen ingen bra motsvarighet till Facebook i Kina – kopian Renren kan dock nämnas – men det råder ingen brist på andra sociala nätverk och medier som fullkomligt svämmar över marknaden; hetast nu är appen WeChat som blivit otroligt populärt på kort tid (över 300 miljoner användare).

På många sätt har kinesernas digitalisering även passerat Sveriges för länge sedan. Kina har inte bara infört e-banker, de har också integrerat banktjänsterna i de sociala medierna, och sedan knutit samman allt med telefonen: Så varför inte fylla på telefonens kontantkort, genom att betala med din bank genom Taobao genom din telefon?

E-handeln som sektor växer explosionsartat, och var och varannan ung kines i storstäderna har öppnat en egen butik på nätet, lite på sidan av sitt vanliga nio-till-fem jobb. I Sverige har e-handeln svårt att resa sig utanför Blockets betongramar.

När det kommer till att konsumera kultur så streamas TV-serier friskt (och gratis) från Youku , Sogou , Baidu  och en uppsjö andra distributörer; CD-skivor är lika passé här som i västvärlden – men istället för Spotify så tillgodoses musikbehovet av Duomi  och QQ-music och dess likar. Copyright är också ett relativt begrepp i Mittens rike, vilket sannolikt varit behjälpligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s